Uniek partnerschap van experts in brandbeveiliging

De waterleidingsprinkler is gezamenlijk ontwikkelt door BAM Bouw en Techniek, SIRON, TU-Delft, Brandweer Nederland en leverancier Aalberts Integrated Piping Systems. Deze partijen zijn één voor één expert op het gebied van brandbeveiliging en waren het erover eens dat woningen brandveiliger kunnen.

Na intensieve samenwerking is de waterleidingsprinkler ontwikkelt die prijstechnisch interessant is, eenvoudig is te installeren maar bovenal een betrouwbare oplossing biedt. 

De waterleidingsprinklers worden aangesloten op het waterleidingwerk dat in iedere woning in Nederland aanwezig is. Het water komt de woning binnen bij de watermeter en wordt vervolgens met behulp van leidingen verdeeld over diverse tappunten, toiletten, boiler of een ander warmwatertoestel en huishoudelijke apparaten als wasautomaat en afwasmachine. De waterleidingsprinklers maken gebruik van hetzelfde leidingwerk en worden door de gehele woning in deze leidingen, aan het plafond, geïnstalleerd volgens een aantal spelregels.

Werking

Bij een beginnende brand springt de glazen bulb kapot en verspreidt het water zich over de brandhaard. Alleen sprinklers die door de brand zijn geactiveerd komen in actie, zodat waterschade zoveel mogelijk wordt beperkt. De selectieve inzetbaarheid maakt een waterleidingsprinkler tot een effectieve vorm van brandbeveiliging. Binnen luttele seconden is de beginnende brand gecontroleerd. U heeft de gelegenheid om uw woning veilig te verlaten terwijl de waterleidingsprinklers de brand verder beheerst.

Veilige woning: een gerust gevoel

Bij de moderne eengezinswoning is door het gebruik van kunststoffen een brand binnen de kortste keren uitslaand. Ook door het materiaal waar de inboedel uit bestaat. Dertig jaar geleden kon je je nog redden als je binnen 17 minuten het huis had ontvlucht; nu is de overleefbare tijd slechts drie minuten. Dat komt niet alleen omdat kunststoffen sneller branden. Het komt vooral door de giftige gassen die daarbij vrijkomen.

In deze video ziet u het verschil tussen een brand in een ruimte zonder en mét waterleidingsprinkler.