Mobiliteit

Zo’n 18% van de Nederlanders is verminderd zelfredzaam, zoals slechtzienden, doven, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, ouderen en kinderen jonger dan 14 jaar. Steeds meer verminderd zelfredzame personen wonen zelfstandig in reguliere woningen.

Voor wie te maken krijgt met een handicap of ziekte is mobiliteit vaak niet vanzelfsprekend. Bij brand hebben deze mensen dan ook extra vluchttijd nodig, wat de waterleidingsprinkler hen kan bieden. 

Waterleidingsprinkler

Bij de moderne eengezinswoning is door het gebruik van kunststoffen een brand binnen de kortste keren uitslaand. Dertig jaar geleden kon je je nog redden als je binnen 17 minuten het huis had ontvlucht; nu is de overleefbare tijd slechts drie minuten. Dat komt niet alleen omdat kunststoffen sneller branden; het komt vooral door de giftige gassen die vrijkomen. Een sprinklerinstallatie in een woonhuis biedt uitkomst. Mocht het nodig zijn, dan komt de waterleidingsprinkler bij een beginnende brand direct in actie.

Eerder bewoonbaar

Na het blussen ligt het voor de hand dat veel meubels naar het grofvuil kunnen, net als veel apparaten. Toch kan de schade door waterleidingsprinklers aanzienlijk worden verkleind, waardoor bewoners eerder terug kunnen naar hun woning. Brandschade is immers nóg schadelijker voor een huis dan waterschade.