Gezinnen

Kinderen jonger dan 14 jaar slapen vaak diep, waardoor ze een rookmelder niet altijd horen en de brand te laat opmerken. Zeker kleine kinderen hebben niet de mogelijkheid om zelf hun ledikant of wieg uit te komen of een trap af te lopen. Alle extra tijd die gecreëerd kan worden om uw kinderen te helpen is meegenomen.

Woningen van nu tochten minder, zijn energiezuiniger en door gebruik van nieuwe materialen oogt een huis tegenwoordig een stuk aantrekkelijker dan het 13-in-een-dozijn rijtjeshuis van toen. Vroeger was dus niet alles beter dan nu, maar helaas wel brandveiliger.

Bij de moderne eengezinswoning is door het gebruik van kunststoffen een brand binnen de kortste keren uitslaand. Dertig jaar geleden kon je je nog redden als je binnen 17 minuten het huis had ontvlucht; nu is de overleefbare tijd slechts drie minuten. Dat komt niet alleen omdat kunststoffen sneller branden; het komt vooral door de giftige gassen die vrijkomen.

Eerder bewoonbaar

Na het blussen ligt het voor de hand dat veel meubels naar het grofvuil kunnen, net als veel apparaten. Toch kan de schade door waterleidingsprinklers aanzienlijk worden verkleind, waardoor u eerder terug kunt naar uw woning. Brandschade is immers nóg schadelijker voor een huis dan waterschade.