Nominaties Innovatieprijs Brandveiligheid 2015 bekend

Welk idee draagt het meeste bij aan het verhogen van de brandveiligheid in gebouwen? Op 16 april bepalen de bezoekers van het Nationaal Brandveiligheidsevenement 2015 wie de Innovatieprijs Brandveiligheid 2015 uitgereikt krijgt. De genomineerden zijn de verhuisbare watermistunit van NATER Gas & Vloeistofsystemen, de brandwerende manchet op rol (CFS-C EL) van Hilti Nederland en de waterleidingsprinkler van BAM Techniek - Fire Protection.

Dit jaar wordt tijdens het Nationaal Brandveiligheidsevenement alweer voor de zevende maal de Innovatieprijs Brandveiligheid uitgereikt. De inzendingen zijn allemaal beoordeeld op de aspecten innovatie, integrale brandveiligheid en bruikbaarheid. De drie genomineerden krijgen tijdens het evenement de gelegenheid om een korte toelichting te geven op hun inzending. De deelnemers kiezen ter plekke de beste inzending.

Meer over de genomineerde inzendingen:

Watermistunit van NATER Gas & Vloeistofsystemen - Nater gas & Vloeisystemen

Met de verhuisbare watermistunit krijgen verminderd zelfredzame mensen volgens de ontwikkelaar een goede overlevingskans bij brand. Zodra de brandmelder alarm geeft, wordt de watermistunit geactiveerd. Gedurende 15 minuten blijft deze unit een zeer fijn vernevelde watermist in de kamer sproeien. “Hulpverleners krijgen zo 15 minuten tijd om te kunnen komen assisteren bij een veilige en succesvolle evacuatie”, aldus NATER.

Brandwerende manchet op rol (CFS-C EL) - Hilti Nederland

Met het brede toepassingsveld biedt dit product volgens de producent “een gecertificeerde oplossing voor veel voorkomende praktijksituaties die in het verleden de nodige hoofdbrekens opleverden voor de gebouweigenaren. “ Denk hierbij bijvoorbeeld aan de situaties waarbij de manchet niet in zijn geheel om de leiding past, leidingen in een hoek of tegen de wand geplaatst zijn en situaties waarbij met een kniestuk een leiding vanuit de vloer gelijk een 87 graden bocht maakt.

Waterleidingsprinkler van BAM Techniek - Fire Protection

De komst van een eenvoudige, betaalbare sprinklerinstallatie in woningen is met deze waterleidingsprinkler volgens BAM Techniek een feit. Deze innovatie kon worden ontwikkeld door samenwerking tussen brandweer, waterleidingbedrijven, overheid en enkele bedrijven. Het betreft zogenoemde grondgebonden woningen (rijtjeshuizen). De speciale woonhuissprinkler heeft genoeg aan de standaard waterleidingdruk en de volumestroom die doorgaans in woningen beschikbaar is. Het gevolg: “Je kunt ‘m direct op de waterleiding aansluiten en dat is een grote stap voorwaarts.”

Samenstelling jury

Dit jaar bestaat de jury een selectie uit de brandveiligheidswereld;

  • IJsbrand van Straalen, Senior Scientist Structural Reliability bij TNO
  • Hans Sevenstern GIFireE, Senior Consultant Property Risk Consulting bij Marsh Risk Consulting B.V.
  • Bob van Os, Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties
  • Barbera Peters, Themamanager Brandveiligheid SBRCURnet

Het thema van het Nationaal Brandveiligheidsevenement 2015 is Kwaliteit bouwen, brandveilig houden.

Kijk voor meer informatie en om aan te melden op: sbrcurnet.nl/nbe.