Fire Protection steelt de show bij open dag Brandweer Bolsward

Ter gelegenheid van het 160 jaar bestaan van de Brandweer Bolsward zijn op de Open Dag op 19 september jl. demonstraties gegeven. BAM Bouw en Techniek - Fire Protection liet haar kunnen zien door een grote demo van een woningbrand, met en zonder waterleidingsprinkler. Zo lieten we de kans niet onbenut om bij de brandweer voor een groot publiek onze innovatie te demonstreren.

Er zijn twee identieke woonkamers gebouwd, met tot in detail dezelfde inrichting. De eerste demo was de onbeveiligde woning. Het publiek zag het schrikbarende beeld van een klein brand wat binnen vijf minuten tot resultaat een flashover had, het moment waarop de woning verloren is en nog erger, ook bewoners kansloos zijn. Daarna dezelfde beginnende brand in de beveiligde woning met de waterleidingsprinklers. Dat was voor het publiek na het eerste spektakel, nu enigszins teleurstellend, de brand werd al snel geblust door de snel in werking tredende waterleidingsprinkler. Waardoor de kijker toch weer onder de indruk was van het geruststellende effect van deze sprinklers. De sprinklers waren aangesloten zoals dat altijd gebeurt bij een woning, dus met terugslagklep, stopkraan, watermeter en in dit geval ook nog een 15 meter slang. Uiteindelijk is er maar 15 liter water per minuut gebruikt. Dat is veel minder dan wat er bij een woning ter beschikking is.

Aan het einde van de middag is er nog een demonstratie ingelast met een vlam in de pan in combinatie met de waterleidingsprinklers. Zoals wellicht bekend moet je bij een vlam in de frituurpan nimmer proberen te blussen met water, een kopje is voldoende om een enorme steekvlam te veroorzaken. Dus altijd deksel op de pan, gas of elektra uit en de afzuigkap uit. Nu vraag je je vast af, maar uit sprinklers komt toch ook water. Ja dat klopt, echter zorgt de kleine druppelgrootte niet voor een steekvlam. Dus de frituurpan in de brand en toen een kopje water erin. De steekvlam was zo groot dat direct alle vier de waterleidingsprinklers aansprongen. Het effect was bijzonder, geen steekvlam, maar alleen een blussend effect. Ook dit was een indrukwekkend schouwspel. Zoveel veiligheid met zo'n simpele oplossing die voor iedereen bereikbaar is.

Al met al was het een geslaagde zonnige familie dag in het Friese Bolsward met voor Fire Protection een mooie test en veel goodwill.